7.6.14

Η LADA Sport LUKOIL στο προσκήνιο πριν από τον Αγώνα της Ρωσίας

Η LADA Sport LUKOIL έφτασε στο αυτοκινητοδρόμιο Moscow Raceway για τις ελεύθερες και τις κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου (7 Ιουνίου) πριν τον Αγώνα της Ρωσίας, έκτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC) της FIA. Μετά από μια εβδομάδα αφιερωμένη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε προωθητικές δραστηριότητες, ιδίως για τον εξ Αγίας Πετρούπολης ορμώμενο Mikhail Kozlovskiy, η ομάδα με έδρα το Τολιάτι επέστρεψε στην καθαρά αγωνιστική δουλειά.


Οι πρώτες ενδείξεις από την πίστα έφεραν αισιοδοξία διότι, ενώ πολλοί οδηγοί προβληματίστηκαν με το στεγνό αλλά ταυτόχρονα ολισθηρό οδόστρωμα, την ίδια ώρα το Granta, στα έμπειρα χέρια του James Thompson, βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα για το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης περιόδου των ελεύθερων δοκιμών (FP1). Ο Βρετανός τελικά ήταν δωδέκατος, ωστόσο πολύ πιο κοντά στους προπορευόμενους από ό,τι ήταν όλη τη σεζόν. Από την άλλη, ο συμπατριώτης του, Rob Huff, και ο Kozlovskiy ήταν λιγότερο τυχεροί, αντιμετωπίζοντας και οι δύο τεχνικά προβλήματα. Στο FP2, και πάλι το πρώτο από τα LADA Granta TC1 ήταν αυτό του Thompson.

Η δυνατή βροχή μια ώρα πριν από την έναρξη των κατατακτήριων δοκιμών ανέτρεψε τα δεδομένα. Η πρώτη περίοδος (Q1) ξεκίνησε με την πίστα ακόμα βρεγμένη και ως εκ τούτου, οι πρώτοι γύροι λίγα είχαν να προσφέρουν στην προσπάθεια για έναν καλό χρόνο. Με μόλις πέντε λεπτά πριν τη λήξη της περιόδου, το τρίο της LADA Sport LUKOIL - Huff, Thompson και Kozlovskiy – βρίσκονταν στις θέσεις 10, 11 και 12 αντίστοιχα. Ωστόσο η αισιοδοξία του Huff για μια θέση στην πρώτη δεκάδα διαψεύστηκε από ένα πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων, συνέπεια της βλάβης που αντιμετώπισε στα ελεύθερα δοκιμαστικά. Ο Kozlovskiy, έχοντας προηγούμενη εμπειρία του σιρκουί αλλά και με την υποστήριξη των συμπατριωτών του, σημείωσε χρόνο μόλις δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορο από τον Thompson.

Αλίμονο, οι χρόνοι ήταν αρκετά καλοί μόνο για την 14η, 15η και 16η θέση και ο Kozlovskiy θεωρεί ότι έιναι ένα γλυκόπικρο αποτέλεσμα γι 'αυτόν: "Χαίρομαι που είμαι σε ρυθμό ισάξιο των Rob και James, φυσικά, ωστόσο στερήθηκα την ευκαιρία να πιέσω για το Q2 όταν κλήθηκα για τεχνικό έλεγχο πριν την τελική μου προσπάθεια. Το LADA Sport LUKOIL Granta ήταν πιο κοντά εδώ από οπουδήποτε αλλού αυτή τη σεζόν και ήμασταν μόλις τρία δέκατα του δευτερολέπτου μακριά από το Q2, οπότε είναι κρίμα που δεν προκριθήκαμε."

Ο Huff, θα πρέπει και πάλι να βασιστεί στην εμπειρία του και σε μια καλή εξέλιξη του αγώνα την Κυριακή, ώστε να ξεπεράσει την ατυχία που είχε στα προκριματικά. "Είμαι σίγουρος ότι είχα το ρυθμό για να βάλω το LADA Sport LUKOIL Granta στην πρώτη δεκάδα σήμερα", δήλωσε ο Huff. "Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το πετύχουμε, καθώς κατάλοιπα βαλβολίνης, από τα προβλήματα με το κιβώτιο νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ήταν στα πίσω ελαστικά μου, δυσκολεύοντας την πρόσφυση."

Ο Thompson σχολίασε: "Το αυτοκίνητό μου δούλεψε καλά όλο το Σαββατοκύριακο, έτσι μπορέσαμε να κλείσουμε το χάσμα με τους ανταγωνιστές μας περισσότερο από ό,τι στους προηγούμενους γύρους. Ανυπομονώ αυτό να συνεχιστεί και στους αγώνες αύριο και να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για τη LADA και τη LUKOIL στον αγώνα της πατρίδας τους. Πέρυσι τερμάτισα με το παλιό Granta στην πέμπτη θέση, εκκινώντας από τις πίσω θέσεις του grid, έτσι τα πάντα μπορεί να συμβούν."

Οι Γύροι 11 και 12 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC) της FIA θα διεξαχθούν αύριο (Κυριακή 8 Ιουνίου) και θα προβληθούν ζωντανά και σε υψηλή ευκρίνεια από το Eurosport στις 12:15 και 13:25 ώρα Ελλάδας.