15.3.13

Victor Shapovalov: Aισθανόμαστε αρκετά δυνατοί για μια πλήρη σεζόν στο WTCC

Σχετικά με την προετοιμασία για τη σεζόν του 2013 - συνέντευξη με τον επικεφαλής της ομάδας LADA Sport Lukoil, Victor Shapovalov.


Victor, πηγαίνουν όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα ώστε το Granta να είναι στο grid στη Monza τον Μάρτιο;

Ναι, ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμα. Η ομάδα δουλεύει πολύ σκληρά για την προετοιμασία του Granta για τον πρώτο γύρο στη Monza.

Η εταιρεία αποσύρθηκε από το WTCC, στο τέλος του 2009. Εκπλαγήκατε που η εταιρεία δεν συνέχισε;

Ναι, ήταν μάλλον μη αναμενόμενο, ειδικά μετά την πρώτη επιτυχία μας στην ιταλική Imola, όπου ο James τερμάτισε στην 6η θέση και στους δύο αγώνες. Είχαμε όλες τις δυνατότητες για να αρχίσουμε να μαχόμαστε για βάθρο. Αλλά αυτή η απόφαση λήφθηκε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες που η AVTOVAZ (ο ιδιοκτήτης της μάρκας LADA και κατασκευαστής των αυτοκινήτων LADA) είχε αντιμετωπίσει στο τέλος του 2009 (στην πραγματικότητα όχι μόνο η AVTOVAZ, αλλά επίσης και άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων). Γι 'αυτό και μόνο έπρεπε να αποδεχθούμε την κατάσταση όπως ήταν. Αλλά δεν τα παράτησαμε. Χρησιμοποιήσαμε όλη την εμπειρία και τις γνώσεις μας σε άλλα δραστηριότητες του ρωσικού μηχανοκίνητου αθλητισμού. Οργανώσαμε μια νέα σειρά αγώνων, το LADA Granta Cup, αναπτύξαμε νέες τεχνικές λύσεις για ένα νέο μοντέλο, το LADA Granta.

Πόσο καιρό πριν το project αναζωπυρώθηκε;

Η απόφαση για την επιστροφή στο WTCC πάρθηκε το 2012. Πήραμε μέρος σε δύο γύρους στην Ουγγαρία και την Πορτογαλία μαζί με τον James στο τιμόνι του LADA Granta. Ήταν ένα είδος τεστ - για να δούμε πού ήμασταν, ποια είναι η θέση μας μεταξύ των άλλων συμμετεχόντων. Το αυτοκίνητο έδειξε πραγματικά εντυπωσιακούς χρόνους. Και τώρα αισθανόμαστε αρκετά δυνατοί για να συμμετάσχουμε σε όλους τους αγώνες της σεζόν του 2013.

Ποιο ήταν το κίνητρο πίσω από τη συμμετοχή σας και πάλι - τόσο για τη LADA όσο και για σας;

Οι αγώνες ήταν πάντα σημαντικοί για τη LADA ως ένας τρόπος για την προώθηση της μάρκας. Το WTCC δίνει τις καλύτερες ευκαιρίες για να το κάνουμε αυτό - αγώνες σε όλο τον κόσμο, μεγάλο τηλεοπτικό κοινό, πολλοί θεατές στις πίστες. Όσο για μένα προσωπικά, η επιστροφή στο πρωτάθλημα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Έχουμε ένα νέο μοντέλο, το οποίο έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το LADA Priora (το αυτοκίνητό μας στο WTCC το 2009), και ανυπομονώ να δώ τις επιδόσεις του σε συνθήκες πραγματικού αγώνα.

Πού κατασκευάζεται το αυτοκίνητο;

Το αυτοκίνητο σχεδιάζεται και κατασκευάζεται στη Ρωσία. Στη Γαλλία, πραγματοποιείται το στάδιο τελικής συναρμολόγησης. Ο κινητήρας επίσης εγκαθιστάται στη Γαλλία, στην τεχνική μας έδρα.

Εξηγήστε πόσο έχει εξελιχθεί το αυτοκίνητο κατά το προηγούμενο διάστημα. Χρειάστηκε να βελτιωθεί σε συγκεκριμένους τομείς σε σχέση με το 2009;Είστε ευχαριστημένοι με το πρόγραμμα δοκιμών που ολοκληρώσατε;

Το αυτοκίνητο εξελίχθηκε σημαντικά σε πολλούς τομείς: την αεροδυναμική, τον κινητήρα, την ταχύτητα, την οδηγησιμότητα. Σε σύγκριση με το 2009, έχουμε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό αυτοκίνητο. Οι προκαταρκτικές δοκιμές έδειξαν καλά αποτελέσματα.

Πόσο σημαντικό για την ομάδα είναι η συμμετοχή της Lukoil;

Η Lukoil είναι ο συνεργάτης μας στο Ρωσικό Χειμερινό Πρωτάθλημα και στο ρωσικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού από το 2012. Έτσι, είχαμε μια θετική εμπειρία από τη συνεργασία. Επιπλέον, η Lukoil Racing είναι ένα ισχυρό εμπορικό σήμα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό (στη Ρωσία και στο εξωτερικό). Έχει μια σταθερή εμπειρία και τεχνικές γνώσεις, πράγματα που χρειαζόμαστε στο WTCC. Αυτή είναι μια συνεργασία, όπου και οι δύο πλευρές (LADA και Lukoil) οφελούνται.

Τώρα έχετε ένα ρωσικό αυτοκίνητο, έναν Ρώσο οδηγό και ρωσική χορηγία, είναι σημαντικό να έχουμε μια αμιγώς ρωσική ομάδα;

Βασικά έχουμε έναν ξένο οδηγό και δύο ξένους μηχανικούς, αλλά ακόμα είμαστε μια ρωσική ομάδα. Είναι σημαντικό επειδή η μάρκα LADA συνδέεται στενά με τη Ρωσία, με τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία. Και είμαστε στην ευχάριστη θέση να προωθούμε αυτό το εθνικό σήμα σε παγκόσμια κλίμακα. Θέλουμε να δείξουμε ότι τα LADA μπορεί να είναι ανταγωνιστικά αυτοκίνητα.

Τι νομίζετε ότι μπορεί να κάνει η ομάδα φέτος; Μπορείτε να είστε ανταγωνιστικοί, έχετε συγκεκριμένους στόχους;

Τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών αγώνων μας το 2012 (σε Ουγγαρία και Πορτογαλία), μας κάνουν αισιόδοξους. Ο James πέτυχε τον ένατο χρόνο στα ελεύθερα δοκιμαστικά στο Hungaroring. Στη συνέχεια αγωνίστηκε για την 9η θέση στον πρώτο αγώνα του γύρου της Πορτογαλίας και τερμάτισε 11ος στον δεύτερο αγώνα (όπου ξεκίνησε από την τελευταία θέση στο grid). Το χάσμα μεταξύ του James και του πρώτου ήταν 19 δευτερόλεπτα μόνο. Αλλά τώρα έχουμε ένα βελτιωμένο αυτοκίνητο, το οποίο μας δίνει περισσότερες δυνατότητες. Έτσι, μπορούμε να αγωνιστούμε για να είμαστε στο TOP-10, αλλά σίγουρα θα κάνουμε το καλύτερό μας για να αγωνιστούμε για το βάθρο επίσης, γιατί κάναμε πολλές βελτιώσεις στο αυτοκίνητο.

Θα συμμετέχετε σε κάθε γύρο αυτή τη σεζόν;

Ναι, η LADA Sport Lukoil θα λάβει μέρος σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος.