26.2.14

Ο Marco Calovolo σχολιάζει τη σεζόν του 2014 με τη LADA Sport LUKOIL

Αν έχετε παρακολουθήσει έναν αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC) της FIA και έχετε περιπλανηθεί στο pitlane, πολύ πιθανό να έχετε συναντήσει έναν ψηλό κύριο, με ασημένια μαλλιά, που ακούει στο όνομα Marco Calovolo• έναν από τους πιο έμπειρους μηχανικούς αγώνων στον κόσμο των αυτοκινήτων τουρισμού.

Έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια στο DTM, τη Formula 1 και με την Alfa Romeo, ο Marco είναι μια αξιοσέβαστη φιγούρα στα paddock και τώρα εργάζεται ως μηχανικός αγώνα για την ομάδα της LADA Sport LUKOIL.

Εντάχθηκε στη LADA Sport LUKOIL μαζί με τον δύο φορές Πρωταθλητή του BTCC James Thompson - ένα απίστευτο δίδυμο που επικεντρώνεται στην επίτευξη της πρώτης νίκης για την ομάδα το 2014 σε μια από τις απαιτητικότερες αρένες του μηχανοκίνητου αθλητισμού μετά την F1.

Ο Marco είναι επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της δικής του επιχείρησης, Hexathron Racing Systems, η οποία ιδρύθηκε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Calovolo άφησε την Alfa Romeo αφού η ιταλική φίρμα σταμάτησε τις δραστηριότητές της στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Ο Marco δέχθηκε να καθίσει μαζί μας και να μοιραστεί τις σκέψεις του, τις ιδέες και τα σχέδια για την επερχόμενη αγωνιστική περίοδο με τη LADA Sport LUKOIL.


Το 2013 ήταν η πρώτη πλήρης σεζόν της LADA στο WTCC. Πώς νομίζεις ότι πήγε;

Πολύ θετικά ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις περιορισμένες διαστάσεις της έκδοσης δρόμου του LADA Granta, βάσει του οποίου έχει σχεδιαστεί το αγωνιστικό αυτοκίνητο ώστε να ανταποκρίνεται στους τεχνικούς κανονισμούς της FIA του 2013. Δεν απέχω από την πραγματικότητα, όταν λέω ότι το αυτοκίνητό μας ήταν ένα από τα μικρότερα. Παρόλα αυτά, δουλέψαμε πολύ σκληρά όλη τη σεζόν για να αντισταθμίσουμε το μειονέκτημα αυτό, και κατά τους τελευταίους λίγους αγώνες ήμασταν σε θέση να αποσπούμε πολύ καλές επιδόσεις από το αυτοκίνητο, κάτι το οποίο με τη σειρά του επέτρεψε στον James Thompson να μάχεται για θέσεις στο βάθρο.

Πολλές ευχαριστίες αξίζουν στον James, ο οποίος μας έδωσε φανταστική ανατροφοδότηση στο στήσιμο του αυτοκινήτου αλλά και για την γενναιότητά του σε κάθε αγώνα. Φυσικά, τίποτα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την τεράστια δουλειά από την αγωνιστική ομάδα LADA Sport LUKOIL, της οποίας με πάθος ηγείται ο επικεφαλής της ομάδας μας, Victor Shapovalov.

Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο αγώνα, είχαμε συνεχή αποστολή νέων εξαρτημάτων, η πλειοψηφία των οποίων έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την LADA Sport για να βελτιώσουν τις επιδόσεις μας.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η ομάδα της Oreca μας παρείχε όχι μόνο τον κινητήρα και την ηλεκτρονική διαχείριση του, αλλά επίσης και μια ισχυρή τεχνική/υλικοτεχνική υποστήριξη.

Η σεζόν του 2013 στο WTCC ήταν μία από τις καλύτερες μέχρι τώρα σεζόν μου όσον αφορά στην τεχνική εξέλιξη από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η LADA εξέλιξε ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο την περασμένη σεζόν - το Granta 1.6 Turbo – το οποίο χρησιμοποιήθηκε μόνο το 2013 πριν την αλλαγή των κανονισμών. Ποια είναι τα κύρια σημεία του αυτοκινήτου και ποια εξαρτήματα θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται στην έκδοση του 2014;

Οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί της FIA για το WTCC του 2014 είναι εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με το 2013. Αναφερόμαστε απλά σε μια εξολοκλήρου νέα γενιά αγωνιστικών αυτοκινήτων. Θεωρώ τους νέους κανόνες εξαιρετικά θετικούς για τη LADA, επειδή μπορούμε να επανασχεδιάσουμε το αυτοκίνητο• να κάνουμε αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε το χάσμα από τους πρωτοπόρους.

Το 2013 δοκιμάσαμε πολλές διαφορετικές ρυθμίσεις με το νου στην προσεχή σεζόν, έτσι όταν ήρθε η ώρα του σχεδιασμού του νέου αυτοκινήτου, οι σχεδιαστές μας είχαν ήδη πολύ σημαντικές πληροφορίες.

Για να απαντήσω στο ερώτημα, πολύ λίγα εξαρτήματα θα διατηρηθούν από το παλαιό στο νέο αυτοκίνητο.

Η FIA και μερικοί κατασκευαστές θέλουν τους νέους τεχνικούς και αθλητικούς κανονισμούς να ταιριάζουν με αυτούς του DTM (Γερμανικό Πρωτάθλημα Τουρισμού). Τι επίδραση πιστεύετε ότι θα έχουν στον θεσμό και ποιες προκλήσεις θα φέρνουν μαζί τους;

Λοιπόν, όπως πάντα όταν γίνονται αλλαγές, μπορείς να βρείς δυνατότητες στους κανόνες και να τους δουλέψεις προς όφελός σου για να πάρεις ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών σου. Για τους "ανθρώπους των αγώνων", όπως εμείς, αυτές οι αλλαγές είναι πολύ θετικές: έχεις νέα, πιο ελκυστικά παιχνίδια για να παίξεις.

Θυμάμαι το 2002 που έπρεπε να υποβαθμίσουμε τα αυτοκίνητά μας από Super Touring σε S2000, το οποίο ήταν ένα πραγματικό σοκ. Μόλις αναβαθμίσεις το αυτοκίνητό σου και όλα είναι εντάξει, δεν ακούς κανέναν γενικά να διαμαρτύρεται για τους νέους κανονισμούς.

Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι τεχνικής φύσης, αλλά αντίθετα είναι το ημερολόγιο αγώνων του 2014: οι τέσσερις πρώτες διοργανώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα σε πέντε εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας και οτιδήποτε πρέπει να λειτουργούν τέλεια από την πρώτη στιγμή, δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Οι φίλοι του WTCC, οι οδηγοί και ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού φαίνεται να μοιράζονται εξίσου στο ποιος είναι υπέρ των νέων κανονισμών και ποιος είναι κατά• περισσότερες επιδόσεις θα μπορούσαν να σημαίνουν λιγότερες μάχες στην πίστα και, σίγουρα, αύξηση του κόστους για κάθε ομάδα. Ποια είναι η γνώμη σας ως μηχανικός αγώνα βλέποντας την εξέλιξη των αυτοκινήτων τουρισμού τα τελευταία χρόνια;

Όταν μιλάω για εξέλιξη, μου αρέσει να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ένα διάσημο ρητό του Κάρολου Δαρβίνου: "Δεν είναι το ισχυρότερο από τα είδη αυτό που επιβιώνει, ούτε το πιο έξυπνο. Είναι αυτό που προσαρμόζεται πιο εύκολα". Έτσι, δεν νομίζω ότι τα νέα αυτοκίνητα θα αναγκάσουν τους οδηγούς να είναι λιγότερο επιθετικοί στην πίστα, καθώς θα προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες επιδόσεις. Πιστεύω, αντίθετα, ότι μια χούφτα προηγούμενων ανιαρών σιρκουί οδήγησε σε πληκτικούς αγώνες, αλλά φέτος το θέμα έχει λυθεί. Έχουμε τρία φανταστικά νέα σιρκουί να μάθουμε• το Spa - Francorchamps, το Paul Ricard και αυτό του GP της Suzuka, τα οποία είναι από τις καλύτερες πίστες στον κόσμο και είναι εξαιρετικά δύσκολα και για τον οδηγό και για την ομάδα.

Ότι ο προϋπολογισμός θα είναι ψηλά είναι μια άλλη ιστορία. Σίγουρα δεν είναι φθηνότερα από ό,τι στο παρελθόν, αλλά είναι μια παλιά αλήθεια ότι οι αγώνες είναι ακριβοί έτσι κι αλλιώς. Αυτό που με κάνει να αναρωτιέμαι είναι ότι, όπως είπα πριν, στα τέλη του 2001, ελήφθη η απόφαση να εγκαταλειφθούν τα Super Touring αυτοκίνητα επειδή κρίθηκαν πάρα πολύ ακριβά. Η συνέπεια ήταν να φτιαχτεί η νέα κατηγορία S2000: όλοι οι κατασκευαστές ξόδεψαν ένα τεράστιο ποσό χρημάτων για την κατασκευή αυτών των μοντέλων, απλά και μόνο επειδή τα εξαρτήματα από το αυτοκίνητο παραγωγής που έπρεπε υποχρεωτικά να τοποθετηθούν στο αυτοκίνητο ήταν μικρότερου μεγέθους. Υπήρχαν κιβώτια πέντε ταχυτήτων, το επόμενο έτος εισήχθη το εξατάχυτο διαδοχικό κιβώτιο και ακολούθησαν παρμπρίζ από poli-carbonate, μεγαλύτερα φρένα, κινητήρες turbo, ξηρά κάρτερ, πόρτες από carbon και ούτω καθεξής.

Ως Managing Director κορυφαίας ομάδας στους αγώνες τουρισμού για χρόνια τώρα, ποτέ δεν παρατήρησα καμία μείωση του αναγκαίου προϋπολογισμού από το ένα έτος στο επόμενο.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την επόμενη σεζόν;

Θα έχουμε ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο, το οποίο υποτίθεται ότι είναι πολύ πιο γρήγορο σε σύγκριση με αυτό του 2013. Οι νέοι κανονισμοί δουλεύουν περισσότερο προς όφελός μας από ό,τι για τους ανταγωνιστές μας και με αυτό ελπίζουμε να πετύχουμε.

Ο Rob Huff και ο James Thompson ενώνουν τις δυνάμεις τους στη LADA το 2014 - δύο Βρετανοί με τεράστια εμπειρία στα αυτοκίνητα τουρισμού κάτω από την ίδια στέγη. Θα είναι σε θέση να βοηθήσουν την ομάδα να φτάσει στην πρώτη της νίκη φέτος και, ίσως, στον τίτλο ή μήπως περιμένετε κάποιες εσωτερικές μάχες;

Πιστεύω ότι και οι δυο τους είναι μεταξύ των πέντε καλύτερων οδηγών στο υπάρχον δυναμικό του WTCC, ως εκ τούτου, η ομάδα LADA Sport LUKOIL έχει ένα από τα ισχυρότερα, αν όχι το ισχυρότερο οδηγικό δίδυμο για το 2014. Επίσης, ας μην ξεχνάμε επίσης τον Mikhail Kozlovskiy, ο οποίος έχει πλέον την εμπειρία ενός έτους στο WTCC.

Το αυτοκίνητο του 2014 θα πρέπει να είναι ευκολότερο στην οδήγηση σε σχέση με το μερικές φορές γκρινιάρικο LADA Granta WTCC του 2013. Πρέπει να βελτιστοποιήσουμε τις δοκιμές μας μοιράζοντας το πρόγραμμα εξέλιξης μεταξύ και του Rob και του James.

Κατά τη διάρκεια ενός αγωνιστικού Σαββατοκύριακου, ένας οδηγός εστιάζει κυρίως στην απόδοσή του, αλλά δεν περιμένω καμία αφελή αντιπαλότητα μεταξύ των οδηγών μας. Το να είσαι κομμάτι της ομάδας LADA Sport LUKOIL είναι τεράστιο κίνητρο γι' αυτούς, αλλά φέρνει μαζί του επίσης και μια μεγάλη ευθύνη.

Ο τίτλος; Ειλικρινά, πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να κερδίζουμε μερικούς αγώνες πριν θέσουμε ως στόχο μας τον τίτλο.