22.5.14

Η LADA Sport LUKOIL αναμένει δύσκολη μάχη στον Αγώνα της Αυστρίας

Η LADA Sport LUKOIL αναμένει μια δύσκολη μάχη στους Γύρους 9 και 10 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC) της FIA, αυτό το Σαββατοκύριακο (24-25 Μαΐου) στο γραφικό Salzburgring της Αυστρίας.

Το σιρκουί του Salzburgring βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά της ιστορικής πόλης του Salzburg – της γενέτειρας του συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ – σε ένα όμορφο περιβάλλον, μέσα σε ένα στενό φαράγγι των Άλπεων. Θεωρείται ένα σιρκουί της "παλιάς σχολής" που ωθεί τους οδηγούς και τα αυτοκίνητα στο όριο.


Αυτό αποδείχθηκε στην παρθενική επίσκεψη του WTCC στην πίστα το 2012, όταν ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και των μεγάλων ευθειών κατέστρεψε τα ελαστικά της Yokohama, προκαλώντας όχι λιγότερα από 12 κλαταρίσματα και επιφυλάσσοντας εκπλήξεις στον δεύτερο αγώνα του Σαββατοκύριακου. Η αεροδυναμική απόδοση είναι επίσης σημαντική, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του γύρου δαπανάται με έκτη ταχύτητα, ενώ οι κατατακτήριες χαρακτηρίζονται παραδοσιακά από τις προσπάθειες των οδηγών να εκμεταλλευτούν στρατηγικές slipstreaming στην αναζήτηση του τέλειου χρόνου.

Στο μεταξύ, η LADA Sport LUKOIL συνέχισε το πρόγραμμα δοκιμών της στο Slovakia Ring την περασμένη εβδομάδα (13 - 15 Μαΐου). Ο Μάιος είναι μακράν ο πιο δύσκολος μήνας στο ημερολόγιο, με τρία αγωνιστικά Σαββατοκύριακα σε τρεις διαφορετικές χώρες και δύο περιόδους εκτεταμένων δοκιμών. Η φιλόδοξη Ρωσική ομάδα ξεκίνησε τις εργασίες εξέλιξης στο Hungaroring μεταξύ των Γύρων της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, και συνέχισε με τρεις επιπλέον ημέρες δοκιμών στο Slovakia Ring και με τους τρεις οδηγούς της, τους Rob Huff, James Thompson και Mikhail Kozlovskiy.

Οι καιρικές συνθήκες στον Αγώνα της Σλοβακίας ήταν δύσκολες, με δυνατή βροχή και ισχυρούς ανέμους τα οποία δυσκόλεψαν το πρόγραμμα δοκιμών των οδηγών. Ωστόσο, παρόλο που οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες, η ομάδα ανέφερε θετικά αποτελέσματα και δείχνει ικανοποιημένη με τη διαδικασία της "βήμα-βήμα" βελτίωσης, στην προσπάθειά της να γεφυρώσει το χάσμα με τους αντιπάλους της.

Ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Rob Huff, δήλωσε: "Η LADA Sport LUKOIL είχε ένα πρόγραμμα δοκιμών το οποίο δεν καλύψαμε πλήρως, ωστόσο δοκιμάσαμε κάποιες πιθανές νέες αναβαθμίσεις για το Granta TC1. Η ομάδα προσπαθεί πάρα πολύ να πάρει το μάξιμουμ από το αυτοκίνητο ενώ από το εργοστάσιο εργάζονται σκληρά για να παραδώσουν βελτιωμένα ανταλλακτικά. Το αυτοκίνητο θα είναι όπως ήταν στη Σλοβακία για τον Αγώνα του WTCC της Αυστρίας και αυτός πρόκειται να είναι ίσως ο πιο δύσκολος αγώνας για εμάς. Από την άλλη, υπάρχουν πιθανότητες βροχής και είμαστε σίγουρα σε θέση να ανταγωνιστούμε τα αυτοκίνητα της Honda και της Chevrolet σε βρόχινες συνθήκες."

Ο πρώην δύο φορές Πρωταθλητής του Βρετανικού Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού, James Thompson, σχολίασε: "Έχω ολοκληρώσει μόνο μερικούς γύρους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δοκιμών στη Σλοβακία μετά από μια βλάβη στον κινητήρα. Η ομάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει, πρέπει να κάνουμε τεράστιες αλλαγές στο αεροδυναμικό πακέτο και στο βάρος του LADA Granta TC1, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί.

"Το Salzburgring είναι ένα σιρκουί παλιάς σχολής και είναι αρκετά ξεχωριστό, με δύο μεγάλες ευθείες, μια εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας καμπή αλλά και μερικές ενδιαφέρουσες αλλαγές κατεύθυνσης. Η πίστα βρίσκεται σε μια όμορφη περιοχή στη μέση του πουθενά γι' αυτό είναι πάντα ευχάριστο να αγωνίζεσαι εκεί. Ωστόσο, χρειάζεσαι ένα αυτοκίνητο που να είναι γρήγορο στην ευθεία, διότι όλα εξαρτώνται από την τελική ταχύτητα και τη σταθερότητα στο φρενάρισμα. Περιμένω αυτό το Σαββατοκύριακο να είναι αρκετά δύσκολο για εμάς, αν και ο καιρός είναι αρκετά απρόβλεπτος και θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ μας."

Ο Mikhail Kozlovskiy πρόσθεσε: "Ήμουν στην ευχάριστη θέση να περάσω αρκετές ημέρες δοκιμών στη Σλοβακία την περασμένη εβδομάδα, επειδή δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω πολλούς γύρους κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Σλοβακίας. Πριν από τις δοκιμές αλλάχτηκε ο κινητήρας μου και λειτούργησε χωρίς προβλήματα και τις τρεις ημέρες, έτσι ήμουν σε θέση να δοκιμάσω το αυτοκίνητό μου στο Slovakia Ring και να αντισταθμίσω την έλλειψη γύρων κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών Σαββατοκύριακων στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

"Πραγματικά ανυπομονώ να αγωνιστώ στην Αυστρία. Κοιτάζοντας πίσω στην πρώτη μου σεζόν στο WTCC πέρυσι, μπορώ να πω ότι το Salzburgring είναι ένα ξεχωριστό σιρκουί για μένα. Είναι πολύ γρήγορο και πέρυσι ο ρυθμός μου ήταν πολύ καλός, έτσι αναπόφευκτα μου έκανε πολύ θετική εντύπωση."