26.5.14

Βαθμοί αλλά και συγκρούσεις για τη LADA Sport LUKOIL στην Αυστρία

O Mikhail Kozlovskiy ξεπέρασε τις αντιξοότητες και κατάφερε να σημειώσει βαθμούς για αυτόν και τη LADA Sport LUKOIL στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC) της FIA, στον Αγώνα της Αυστρίας, στο σιρκουί του Salzburgring, την Κυριακή (25 Μαΐου).


Πέντε ημέρες δοκιμών στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επωφελείς για τη LADA Sport LUKOIL και αυτό φάνηκε τόσο στους χρόνους κατά τη διάρκεια των ελεύθερων και κατατακτήριων δοκιμών, όσο και στα σχόλια των οδηγών ότι έχουν πλησιάσει τους αντιπάλους τους. Ωστόσο, η Ρωσική ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στο Q2 και στους κορυφαίους δώδεκα οδηγούς, παρά την αξιοθαύμαστη προσπάθεια αλλά και μια καλά εκτελεσμένη στρατηγική slipstreaming.

Οι James Thompson και Mikhail Kozlovskiy ήταν αναγκασμένοι να εκκινήσουν το πρώτο σκέλος από το πίσω μέρος στη σχάρα της εκκίνησης, ύστερα από ποινή που τους επιβλήθηκε για αλλαγή κινητήρων. Ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής Rob Huff, από την άλλη πλευρά, εκκινούσε 13ος στο πρώτο αγώνα και μέχρι το πρώτο chicane είχε ανέβει στην εντέκατη θέση προσπερνώντας τα δύο Chevrolet TC1 των Dusan Borkovic και Rene Münnich.

Ο Thompson σύντομα βρέθηκε μπροστά από τον Münnich με τον Huff στο στόχαστρό του, αν και κανένας από τους δύο δεν έδειχνε να είναι σε θέση να απειλήσει τον προπορευόμενο Gianni Morbidelli με το ALL- INKL.COM Münnich Motorsport Chevrolet Cruze. Ο Kozlovskiy, εν τω μεταξύ, καθυστέρησε σημαντικά προσπαθώντας να προσπεράσει τα πιο αργά αυτοκίνητα της κατηγορίας TC2 κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων γύρων στο μήκους 4,22 km σιρκουί του Salzburgring. Έτσι, αποκομμένος από τους συμπαίκτες του, έτρεξε ένα σχετικά μοναχικό αγώνα από τη 14η θέση.

Η απόσταση από την πρώτη δεκάδα γινόταν όλο και μεγαλύτερη καθώς εξελισσόταν ο αγώνας των 15 γύρων ενώ ο Münnich άρχισε να απειλεί τα δύο προπορευόμενά του LADA Granta. Σταθερά πιο γρήγορος ο οδηγός με το Chevrolet στα δύο πρώτα κομμάτια της πίστας, ήταν αδύνατο για τους Thompson και Huff να υπερασπιστούν τις θέσεις τους λόγω χαμηλότερης τελικής ταχύτητας στις ευθείες. Ως αποτέλεσμα, οι Huff, Thompson και Kozlovskiy τερμάτισαν στις θέσεις 12, 13 και 14 με μια διαφορά 1,804s από τον Münnich.

Δυστυχώς, το δεύτερο σκέλος κράτησε μόνο λίγα δευτερόλεπτα για τους Huff και Thompson, καθώς και οι δύο βρέθηκαν εκτός πίστας ύστερα από ένα περιστατικό αμέσως μετά την εκκίνηση που ξεκίνησε με το Citroen του Yvan Muller να βγαίνει στο γρασίδι ύστερα από επαφή με τον teammate του, Jose Maria Lopez. Προσπαθώντας ο Γάλλος να επιστρέψει στην πίστα, ακούμπησε τον Thompson και πυροδότησε μια αλυσίδα γεγονότων που οδήγησε σε τετακέ τους οδηγούς των LADA.

Απογοητευμένοι, τόσο ο Huff και όσο και ο Thompson, αφού έχοντας κάνει και οι δύο πολύ καλές εκκινήσεις, πίστευαν ότι θα είχαν τη δυνατότητα να τερματίσουν μέσα στην πρώτη δεκάδα και στους βαθμούς. Ο Kozlovskiy, εν τω μεταξύ, ήταν ένατος, αφού κατάφερε να βγεί αλώβητος από την επεισοδιακή εκκίνηση.

Ακολούθησε διακοπή του αγώνα ώσπου να καθαριστεί η πίστα. Κατά την επανεκκίνηση, ο πρώην Πρωταθλητής του Ρωσικού Πρωταθλήματος στην κατηγορία Light, υπερασπίστηκε τη θέση του ενάντια στην πίεση του Hugo Valente ωστόσο περίπου στο μέσο του αγώνα δέχθηκε την επίθεση του Münnich, ο οποίος και τον πέρασε με σχετική ευκολία. Όντας πλέον δέκατος, ο Kozlovskiy συνέχισε μέχρι την καρό σημαία πετυχαίνοντας έτσι τον δεύτερο φετινό τερματισμό του μέσα στου βαθμούς αλλά και ένα αποτέλεσμα που αντιπροσωπεύει μια μικρή νίκη για την ομάδα της LADA Sport LUKOIL.

Mikhail Kozlovskiy: "Έπρεπε να πιέσω πολύ δυνατά για να τερματίσω σε βαθμολογούμενη θέση σήμερα, αλλά είναι μια μικρή νίκη για τη σκληρή δουλειά της LADA Sport LUKOIL. Έχασα πολύ χρόνο στους πρώτους γύρους του πρώτου σκέλους πίσω από τα TC2 αυτοκίνητα και δεν ήμουν σε θέση να πιέσω τους teammates μου, ωστόσο το αυτοκίνητο ήταν αρκετά σταθερό. Το καλύτερο είναι ότι μπόρεσα να τερματίσω και στους δύο αγώνες, πράγμα το οποίο δεν κατάφερα στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Ξεκινήσαμε αυτό το Σαββατοκύριακο με προβλήματα στις ελεύθερες δοκιμές τα οποία όμως διαχειριστήκαμε καλά, γι' αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό που φτάσαμε στην καρό σημαία. Πόσο μάλλον μετά από αυτό που συνέβη στην αρχή του δεύτερου αγώνα. Δεν ήταν εύκολο, γιατί δεν μπορούσα να δω τίποτα άλλο εκτός από LADA να περιστρέφονται. Χαίρομαι που κατάφερα να αποφύγω το περιστατικό, ωστόσο δεν είχαμε το ρυθμό να πιέσουμε τα Chevrolet και τα Honda σε αυτό το υψηλής ταχύτητας σιρκουί."