15.4.14

Ο Mikhail Kozlovskiy κι η LADA Sport LUKOIL στην πρώτη πεντάδα στο Μαρόκο

Η LADA Sport LUKOIL φεύγει από το Μαρόκο με τον Ρώσο άσο Mikhail Kozlovskiy να επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα στη μέχρι τώρα καριέρα του τερματίζοντας πέμπτος* στην παρθενική του εμφάνιση με το νέο Granta Sport TC1 της ομάδας (13 Απριλίου).


Με διαδοχικά αγωνιστικά Σαββατοκύριακα σε Μαρόκο και Γαλλία, η LADA Sport LUKOIL και το τρίο των οδηγών της - Rob Huff, James Thompson και Mikhail Kozlovskiy - είχαν μια σχετικά δειλή εμφάνιση στους δύο πρώτους αγώνες της σεζόν στο σιρκουί πόλης Circuit Moulay El Hassan στο Μαρακές. Η ομάδα προσπάθησε να συγκεντρώσει δεδομένα και να γράψει όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα στο Μαρακές, συνεχίζοντας το ατέρμονο κυνήγι του σωστού setup.

Πρόοδος σημειώθηκε στις ελεύθερες και κατατακτήριες δοκιμές της Παρασκευής και του Σαββάτου (11-12 Απριλίου), με τους μηχανικούς της LADA Sport LUKOIL να εργάζονται με μεθοδικότητα για την επίλυση των προβλημάτων νεότητας του - νέου για το 2014 - Granta Sport TC1.

Στον πρώτο αγώνα το απόγευμα της Κυριακής (13 Απριλίου), ο Kozlovskiy είχε μια καθαρή εκκίνηση από την 14η θέση στο grid πίσω από τον νέο team-mate του, Huff. Ωστόσο μετά από κάποιους γύρους, ένα πρόβλημα με τη μονάδα του turbo ανάγκασε τον πρώην Παγκόσμιο Πρωταθλητή να εγκαταλείψει. Σύντομα οι καθρέπτες του Kozlovskiy γέμισαν με το ALL - INKL.COM Münnich Motorsport Chevrolet Cruze του Gianni Morbidelli, ωστόσο ο νεαρός Ρώσος διατήρησε την ψυχραιμία του τερματίζοντας στην 11η θέση.

Μια παραδοσιακά επεισοδιακή εκκίνηση έβγαλε αμέσως εκτός μάχης δύο από τους συμμετέχοντες στον δεύτερο αγώνα, καθώς ένα θεαματικό ατύχημα με πρωταγωνιστές τον τοπικό ήρωα Mehdi Bennani, τον Tom Coronel και τον Yvan Muller εκτυλίχθηκε στις πρώτες θέσεις, γεμίζοντας το χώρο με συντρίμμια. Ο Mikhail κρατήθηκε μακριά από το συμβάν και ήταν έβδομος, καθώς ο αγώνας διακόπηκε ώστε να επιτραπεί στους κριτές να καθαρίσουν το χώρο και να απομακρύνουν τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Ωστόσο μετά από μια μικρή καθυστέρηση και δύο επιπλέον γύρους πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, ο αγώνας συνεχίστηκε με τους Kozlovskiy και Morbidelli να συνεχίζουν από εκεί που είχαν μείνει στον πρώτο αγώνα. Ο οδηγός της LADA Sport LUKOIL υπερασπίστηκε γενναία τη θέση του και συνέχισε να κερδίζει έδαφος καθώς άλλοι οδηγοί έμεναν πίσω, τερματίζοντας τελικά στην έκτη* θέση, το καλύτερο αποτέλεσμα στη μέχρι τώρα καριέρα του καθώς και ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα της LADA στο WTCC.

Mikhail Kozlovskiy: "Είμαι πραγματικά χαρούμενος με τον τερματισμό μου στην πρώτη πεντάδα στον πρώτο γύρο της σεζόν. Και οι δύο αγώνες ήταν πολύ δύσκολοι και σχεδόν όλες οι ομάδες αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα - συγκρούσεις, τεχνικά θέματα, κλπ. Ευτυχώς, διατηρήσαμε και τα τρία αυτοκίνητα σώα, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, με τον επόμενο γύρο στη Γαλλία την άλλη εβδομάδα. Ο προσωπικός μου στόχος για αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μαρόκο ήταν να τερματίσω και στους δύο αγώνες και να αποφύγω κάθε επαφή που θα κατέστρεφε το αυτοκίνητο, ωστόσο κατάφερα να κρατήσω κάποιους αντιπάλους πίσω μου και ο ρυθμός μου ήταν σταθερός. Με όλα τα προβλήματα νεότητας λυμένα, θα επιτύχουμε ακόμα περισσότερα, αυτό είναι σίγουρο. Αυτή είναι η δεύτερή μου φορά στο Μαρόκο, οπότε οι γνώσεις μου από την πίστα βοήθησαν λίγο, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες είναι μια πραγματική πρόκληση."


Ο Thompson, στο μεταξύ, ανέβηκε στη δέκατη θέση προσπερνώντας τον Coronel της ROAL Motorsport στον πρώτο γύρο του πρώτου αγώνα και οδηγώντας αποφασιστικά κατάφερε να σημειώσει τους πρώτους βαθμούς της σεζόν για τη LADA. Μια αδιαθεσία ωστόσο απέτρεψε τη συμμετοχή του Βρετανού στον δεύτερο αγώνα.

James Thompson: "Πρώτον, χαίρομαι για τον Mikhail, καθώς του αξίζει αυτό το αποτέλεσμα. Είχε ένα απαιτητικό ξεκίνημα στο WTCC το 2013 - δεν ήταν εύκολο για αυτόν και έχει αγωνιστεί με νύχια και δόντια για να φτάσει εκεί. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του σε μεγάλο βαθμό. Είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τερματισμούς για τη LADA Sport LUKOIL στο WTCC. Το Σαββατοκύριακο για μένα ήταν δύσκολο, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, αλλά το αυτοκίνητο είχε καλό ρυθμό για το χρόνο που έτρεξε χωρίς προβλήματα. Απλά πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα ζητήματα για να μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα Citroen."

Μετά την εγκατάλειψη του Huff στον πρώτο αγώνα, οι μηχανικοί της LADA Sport LUKOIL εργάστηκαν πυρετωδώς ώστε να επισκευάσουν το Granta TC1 του Βρετανού άσου κατά τη διάρκεια του προβλεπόμενου χρόνου μεταξύ των δύο αγώνων. Η ομάδα αντικατέστησε τον υπερσυμπιεστή σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν την αιτία της δυσλειτουργίας, ωστόσο ο Πρωταθλητής του 2012 δεν ξεκίνησε τον δεύτερο αγώνα. Είχε όμως την ευκαιρία να κάνει κάποιους επιπλέον διερευνητικούς γύρους συλλέγοντας χρήσιμα δεδομένα για τη συνέχεια.

Rob Huff: "Προφανώς είμαι απογοητευμένος που εγκατέλειψα από μηχανική βλάβη, αλλά αυτό είναι αναπόφευκτο δεδομένης της έλλειψης χρόνου εξέλιξης που είχαμε για το νέο LADA Granta TC1. Αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι ότι το πρώτο μου Σαββατοκύριακο με τη LADA Sport LUKOIL δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία και δυνατότητες για να κερδίσουμε. Το αυτοκίνητο σαφώς και έχει ρυθμό. Αυτό αποδείχθηκε από τον Mikhail - το νεότερο μέλος της ομάδας – με την πέμπτη θέση του στον δεύτερο αγώνα. Είμαι βέβαιος ότι, με το χρόνο, η ομάδα θα εξελίξει το αυτοκίνητο και θα λύσει όλες τις δυσλειτουργίες ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα Citroen στη συνέχεια της σεζόν."

Ο επόμενος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC) της FIA θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο (19-20 Απριλίου) στο σιρκουί του Paul Ricard στη Γαλλία.

*Ο Mikhail τερμάτισε 6ος, ωστόσο κέρδισε μια επιπλέον θέση λόγω του αποκλεισμού του Mehdi Bennani από την κατάταξη του δεύτερου αγώνα.