12.5.14

Βαθμοί για τη LADASport LUKOIL στη "θάλασσα" της Σλοβακίας

Οι Γύροι 7 και 8 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού της FIA στο Slovakia Ring θα μείνουν στην ιστορία τόσο για τις καιρικές συνθήκες, όσο και για το αγωνιστικό μέρος όπου οι απίστευτα υγρές συνθήκες έδωσαν τελικά πρόωρο τέλος στο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο.

Η ομάδα LADASport LUKOIL ήλπιζε σε βρόχινες συνθήκες, αλλά ο κατακλυσμός που τελικά έφερε ένα πρόωρο τέλος στον πρώτο αγώνα και την ακύρωση του δεύτερου ήταν περισσότερο από ό,τι ακόμα και ο Ρώσος κατασκευαστής περίμενε, καθώς τα ποτάμια που σχηματίστηκαν στην πίστα μετέτρεψαν περισσότερο σε ρουλέτα τις προσπάθειες των οδηγών παρά σε μέτρο σύγκρισης του ταλέντου τους.


Καθώς όλα ήταν έτοιμα για τον πρώτο αγώνα, με τον Rob Huff να ξεκινάει από τη δωδέκατη θέση και τον James Thompson από τη δέκατη τέταρτη, η κακή τύχη συνεχίστηκε για το Granta του Mikhail Koslovskiy καθώς αυτός αναγκάστηκε να επιστρέψει στα pits μετά τον γύρο εξόδου του με καπνούς να βγαίνουν από τον κινητήρα, γεγονός που τον οδήγησε τελικά σε εγκατάλειψη.

Το ενδιαφέρον της ομάδας σύντομα επέστρεψε στην πίστα, καθώς τα κόκκινα φώτα έσβησαν και ο Huff πραγματοποιώντας μια πολύ καλή εκκίνηση πλάσαρε το LADA Granta του στην έβδομη θέση. Ο Thompson ήταν λιγότερο τυχερός, καθώς ανοίχτηκε αρκετά για να αποφύγει μια επαφή και βρέθηκε στην ουρά της κατάταξης. Μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου, ο Huff μάχονταν με τα εργοστασιακά Honda Civic των Tarquini και Monteiro. Ο Thompson είχε ήδη ανακτήσει κάποιο χαμένο έδαφος φέρνοντας το Granta του μέχρι την 16η θέση.

Η βροχή συνέχισε να πέφτει και ο Huff, αφού έχασε τη θέση του από τα δύο Honda, άρχισε να ανακτά έδαφος και να είναι σε θέση να μάχεται εκ νέου για την έβδομη θέση καθώς τα ελαστικά του έφταναν στη σωστή θερμοκρασία. Ο Thompson συνέχισε σταθερά να ανακάμπτει και έφτασε 14ος, περνώντας στον πέμπτο γύρο μπροστά από τον Μαροκινό Bennani με το Honda. Στον έκτο γύρο είχε πια φανεί ότι ο αγώνας δεν μπορούσε να συνεχιστεί κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες και ο αλυτάρχης δεν είχε άλλη επιλογή από το να βγάλει το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Σύντομα η πίστα είχε μετατραπεί κυριολεκτικά σε λίμνη και ο Huff, μέσω τη ζωντανής ενδοεπικοινωνίας του Europort, μετέδιδε τις συνθήκες που επικρατούσαν στην πίστα και τους πιθανούς κινδύνους. Αυτό αποδείχτηκε από τον ίδιο τον Thompson όταν σε ένα σημείο με πολύ νερό βγήκε έξω από την πίστα στα χαλίκια. Καθώς ο αγώνας έφτασε τα τρία τέταρτα του, η κόκκινη σημαία σήμανε το τέλος του και τα αυτοκίνητα επέστρεψαν στην ασφάλεια των pits. Ο τερματισμός του Huff στην ένατη θέση έφερε πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα LADASport LUKOIL.

Ο δεύτερος αγώνας επρόκειτο να εκκινήσει περίπου τέσσερις ώρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου αγώνα και τα μέλη της ομάδας LADASport LUKOIL, όπως και όλες οι υπόλοιπες ομάδες, περίμεναν για ένα σημάδι βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Μια βροντή, τη στιγμή πριν την έναρξη του σκέλους, σήμανε το τέλος της περιόδου και ο 8ος Γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού της FIA ακυρώθηκε.

Rob Huff: "(Η ακύρωση του δεύτερου αγώνα) ήταν σωστή απόφαση, νομίζω ότι υπήρχε πιθανότητα μεγάλου ατυχήματος αν εκκινούσαμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προφανώς είμαι απογοητευμένος από τη μία πλευρά, καθώς είχαμε την ευκαιρία για άλλο ένα αποτέλεσμα μέσα στην πρώτη δεκάδα, αλλά από την άλλη χαίρομαι ακριβώς το ίδιο με τα αποτελέσματα στον πρώτο αγώνα."

James Thompson: "Δεν νομίζω ότι θα είχαμε κάτι θετικό αν τρέχαμε υπό αυτές τις συνθήκες στον δεύτερο αγώνα. Ο πρώτος αγώνας ήταν αρκετά δύσκολος και ήμουν στην ευχάριστη θέση να ανακάμψω προς το τέλος."

Mikhail Kozlovskiy: "Η ομάδα έχει δουλέψει σκληρά με το αυτοκίνητό μου στους τελευταίους αγώνες, απλά δεν είχαμε πολλή τύχη. Ανυπομονώ για το πρόγραμμα δοκιμών αυτής της εβδομάδας ώστε να μπορέσω να κάνω μερικούς πολύ απαραίτητους γύρους και ελπίζω σε ένα Σαββατοκύριακο χωρίς προβλήματα την επόμενη φορά στην Αυστρία."

Η επόμενη πρόκληση για την ομάδα LADASport LUKOIL θα είναι οι Γύροι 9 και 10 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού της FIA, οι οποίοι θα λάβουν χώρα στο Salzburgring, στην Αυστρία σε δύο εβδομάδες (24-25 Μαΐου).