5.10.14

Η LADA στην κορυφή του κόσμου με τον Huff να κερδίζει τον αγώνα του Πεκίνου

Συναρπαστικές στιγμές για την ομάδα της LADA Sport, καθώς η σκληρή δουλειά, ο αταλάντευτος ενθουσιασμός και η αστείρευτη φιλοδοξία οδήγησαν τον Ρώσο κατασκευαστή στην παρθενική του νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού της FIA (WTCC), στο Goldenport Park Circuit του Πεκίνου, την Κυριακή (5 Οκτωβρίου).


Σε σκηνές έκστασης, η LADA Sport γιόρτασε την πρώτη της νίκη στο WTCC, με τον Rob Huff να οδηγεί τον αγώνα από την αρχή ως την καρό σημαία, σε μια μοναδική εμφάνιση, χαρακτηριστική ενός πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

Ήταν σαφές από τις ελεύθερες και τις κατατακτήριες δοκιμές ότι το κοντό μεταξόνιο του Granta ταίριαζε στη πίστα του Πεκίνου. Ο James Thompson ήταν ο ταχύτερος από το τρίο της LADA Sport, στην όγδοη θέση. Ωστόσο, στο FP2 – το οποίο πραγματοποιήθηκε σε μια ολισθηρή πίστα λίγο πριν νυχτώσει - υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στο χρόνο γύρου και μια εξαιρετική απόδοση από τον Huff που τον έφερε στη δεύτερη θέση πίσω από τον τοπικό οδηγό της Citroen Ma Qing Hua.

Ο Thompson ήταν καλύτερος στα προκριματικά το πρωί της Κυριακής (5 Οκτωβρίου), σημειώνοντας τον όγδοο ταχύτερο χρόνο, ενώ ο Huff ήταν δέκατος.

Στον τρίτο γύρο του πρώτου αγώνα ο Huff ήταν ήδη ένατος πίσω από τον Thompson, ωστόσο μια σύγκρουση μεταξύ των Rene Münnich και Dusan Borkovic έφερε στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας. Η παρατεταμένη καθυστέρηση ακολουθήθηκε από μια επανεκκίνηση στον 11ο γύρο και οι Thompson και Norbert Michelisz της Zengo Motorsport έσπευσαν να προσπεράσουν τον εννέα φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητής Ράλι, Sebastien Loeb με το Citroen του.

Ο Huff φαινόταν επίσης έτοιμος να προσπεράσει τον Γάλλο, αλλά τελικά ο Loeb ξαναπήρε την έβδομη θέση σε βάρος του Thompson, ενώ οι οδηγοί της LADA Sport βρέθηκαν στο πεδίο βολής του Ma με το άλλο Citroen C-Elysee.

Έχοντας στο νου τον δεύτερο αγώνα, τόσο ο Thompson όσο και ο Huff άφησαν τον Ma να περάσει, ωστόσο τελικά και οι δύο επωφελήθηκαν από μια έξοδο του Κινέζου τερματίζοντας στην έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα.

Ο Ρώσος Mikhail Kozlovskiy, εν τω μεταξύ, αρχικά ήταν στη 13η θέση μπροστά από τον Tom Coronel κάνοντας θαυμάσια δουλειά μέχρι να βγει στα πιτ. Αντιμετώπισε πρόβλημα με τη θερμοκρασία του κινητήρα και τελικά τερμάτισε 11ος, ένα γύρο πίσω.

Δυστυχώς, μια μικρή φωτιά στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του, στο parc ferme, ανάγκασε τον οδηγό από την Αγία Πετρούπολη να μείνει στα πιτ και να παρακολουθεί τους teammates του Huff και Thompson, καθώς έπαιρναν τις θέσεις τους στο grid για την εκκίνηση του δεύτερου σκέλους.


Ο Huff, ο οποίος εκκινούσε από την pole position, στεκόταν νευρικά στο grid, γνωρίζοντας ότι ήταν στα πρόθυρα της επίτευξης ενός ακόμη ορόσημου στην ιστορία της LADA Sport. Κάνοντας μια υπέροχη εκκίνηση, ο Βρετανός έμεινε μπροστά από τον Coronel με το ROAL Motorsport Chevrolet Cruze στην πρώτη στροφή, ενώ ο Thompson έχασε δύο θέσεις από τους Loeb και Michelisz.

Ο Πρωταθλητής του 2012 εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία του, ανοίγοντας διαφορά 3.2s από τον δεύτερο Coronel, ο οποίος ήταν απασχολημένος με το να αμύνεται εναντίον του Loeb.

Στα πιτ της LADA Sport όλοι κρατούσαν την αναπνοή τους καθώς ο Huff μείωσε το ρυθμό του ωστόσο έχοντας τα πάντα υπό έλεγχο έφερε το Granta Sport πρώτο ως την καρό σημαία πετυχαίνοντας μια βαρυσήμαντη παρθενική νίκη για την LADA Sport. Ο Thompson ήταν 6ος εξασφαλίζοντας πολύτιμους βαθμούς στο πρωτάθλημα.

Rob Huff: "Είμαι στον έβδομο ουρανό και τόσο ενθουσιασμένος για την πρώτη νίκη της LADA Sport στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού. Είναι ένα αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της αποφασιστικότητας του όλου project και δείχνει ότι, όταν συνεχίζεις να προσπαθείς τα πάντα μπορού να συμβούν. Ποιος θα το φανταζόταν ότι αυτό θα ήταν εφικτό πριν από την Αργεντινή! Η ομάδα έχει εργαστεί ακούραστα και έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, καθώς το αυτοκίνητο είναι πραγματικά φανταστικό και τώρα γευόμαστε τη νίκη. Νομίζω πρέπει όλοι να συνηθίσουν να βλέπουν τη LADA στο βάθρο!"

Victor Shapovalov: "Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για να επιτύχουμε αυτή τη νίκη και πάντα πιστεύαμε ότι η LADA θα είναι στην κορυφή του βάθρου! Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς, και αυτή η νίκη μας δίνει ακόμα περισσότερα κίνητρα για περαιτέρω επιτυχία!"