10.6.13

Τερματισμός στο TOP-5: το καλύτερο αποτέλεσμα για τη LADA στο WTCC

Ο έκτος γύρος του WTCC στη Μόσχα έφερε το καλύτερο μέχρι τώρα αποτέλεσμα για την ομάδα LADA Sport Lukoil από την έναρξη του προγράμματος του WTCC το 2009. Ο James Thompson τερμάτισε στην 5η θέση στον πρώτο αγώνα και σημείωσε 10 βαθμούς στο πρωτάθλημα οδηγών. Μέχρι τώρα η ομάδα μπορούσε να υπερηφανεύεται με τις δύο έκτες θέσεις το 2009 (με τον Thompson και το LADA Priora του στην Imola). Ο Πρόεδρος της LADA Igor Komarov συνεχάρη όλη την ομάδα για τον λαμπρό αυτό τερματισμό στην πρώτη πεντάδα και είπε ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να γίνουν παράδοση στους επόμενους αγώνες. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ρωσικού κατασκευαστή αυτοκινήτων επισκέφθηκε τους χώρους της LADA Sport Lukoil και αντάλλαξε χειραψία με τους δύο οδηγούς.


Ο Αγώνας της Ρωσίας έγινε επίσης ο δεύτερος συνεχόμενος γύρος, όπου η LADA ήταν η ταχύτερη στην πρωινή προθέρμανση (warm up). Στη Μόσχα – όπως και στην Αυστρία – ο Thompson σημείωσε τον πρώτο χρόνο.

Ο Mikhail Kozlovskiy τερμάτισε τον πρώτο αγώνα 16ος, έχοντας εκκινήσει από την 18η θέση. Ωστόσο, λόγω των κυρώσεων (drive-through 30 δευτερολέπτων) σε τρεις οδηγούς λόγω λανθασμένης εκκίνησης, το τελικό αποτέλεσμα του νεαρού από την Αγία Πετρούπολη είναι η 14η θέση. Ο Ρώσος οδηγός έδειξε εξαιρετικούς χρόνους στο Q1, αλλά εξαιτίας ενός λάθους στο φρενάρισμα δεν κατάφερε να πάρει μια υψηλότερη θέση στην εκκίνηση. Ωστόσο συνέβαλε πολύ στο φανταστικό αποτέλεσμα του team mate του στα προκριματικά. Χρησιμοποιώντας το slip-stream, ο Thompson μπόρεσε να πετύχει τον 5ο χρόνο στο Q1 και να προκριθεί στο Q2.

Ο δεύτερος αγώνας δεν ήταν τόσο τυχερός όσο ο πρώτος. Ο James ξεκίνησε από την 4η θέση και πάλευε με τους Tarquini και Coronel για την 3η, αλλά αναγκάστηκε να βγει εκτός πίστας, εξαιτίας των ελιγμών του Coronel. Το αυτοκίνητο υπέστη ζημίες και ο Βρετανός οδηγός δεν ήταν σε θέση να τελειώσει τον αγώνα. Ο Mikhail, επίσης, δεν είχε την ευκαιρία να αντικρύσει την καρό σημαία αφού μετά από μια επαφή, αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα με το αυτοκίνητό του κι εγκατέλειψε.

James Thompson: "Παρά το περιστατικό στον δεύτερο αγώνα είμαι χαρούμενος με το σαββατοκύριακο αυτό. Είχαμε μια πραγματικά δυνατή απόδοση στην εντός έδρας μας πίστα. Έκτος στο Q2, πρώτος στην προθέρμανση, πέμπτος στον πρώτο αγώνα. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ευχαριστημένοι και περήφανοι! Θα ήθελα επίσης να πω ότι είχαμε μια συναρπαστική μάχη στον δεύτερο αγώνα με τους πρώτους οδηγούς. Ευχαριστώ όλη την ομάδα για τη δουλειά που έκαναν. Είμαι επίσης ευγνώμων στον Mikhail για την ομαδική δουλειά στο Q1, όταν χρησιμοποιήσαμε την τακτική του slip-stream και είχε ένα γρήγορο ρυθμό. Συνολικά ο Αγώνας της Ρωσίας ήταν πολύ καλός για εμάς. Ανυπομονώ για το Σαββατοκύριακο στην Πορτογαλία."

Mikhail Kozlovskiy: "Φυσικά, είναι πάντα ωραίο να αγωνίζεσαι εντός έδρας, ειδικά σε μια τόσο υψηλού επιπέδου πίστα. Είναι κρίμα που δεν μπόρεσα να τερματίσω στον δεύτερο αγώνα, ήμουν σε θέση να ανέβω σε υψηλότερες θέσεις και να πετύχω καλά αποτελέσματα. Αλλά στο πρώτο γύρο είχα μια επαφή με έναν άλλο οδηγό και η μπροστινή δεξιά άρθρωση του συστήματος διεύθυνσης έσπασε, το αυτοκίνητο σταμάτησε να στρίβει αριστερά και έτσι έπρεπε να επιστρέψω στα πίτ. Τέλος πάντων, κάθε αγωνιστικό Σαββατοκύριακο μου δίνει πολύτιμη εμπειρία. Ο Αγώνας της Ρωσίας ήταν πολύ καλός για την ομάδα, δείξαμε καλή ομαδική δουλειά στο Q1 με τον James. Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το αυτοκίνητο, η εξέλιξη του LADA Granta είναι προφανής. Σίγουρα τα καλύτερα έρχονται!"

Victor Shapovalov: "Συνοψίζοντας τον έκτο γύρο και το πρώτο μέρος της σεζόν μπορώ να πω ότι η ομάδα είχε μια αληθινή πρόοδο όσον αφορά στην ταχύτητα και την αξιοπιστία του αυτοκινήτου. Έχουμε έναν τερματισμό στην πρώτη πεντάδα, δύο στην πρώτη δεκάδα (στο Μαρόκο και την Αυστρία), τον πρώτο χρόνο στο warm up στην Αυστρία και τη Ρωσία. Δύσκολα μπορεί κανείς να αναφερθεί σε ένα τυχαίο αποτέλεσμα ή απλά σε ένα χαμόγελο της τύχης, πρόκειται για σκληρή δουλειά των μηχανικών και των οδηγών. Αποδείξαμε ότι η ομάδα και το αυτοκίνητο είναι σε θέση να αγωνιστούν στην πρώτη πεντάδα με τις ισχυρότερες ομάδες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος."

Στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών η LADA πήρε 35 επιπλέον βαθμούς στη Μόσχα (συνολικά έχει 283 βαθμούς μετά από 6 γύρους).