27.6.13

Η LADA Sport Lukoil προετοιμάζεται για την πρόκληση της Πορτογαλίας

Η ομάδα LADA Sport Lukoil θα λάβει μέρος στον έβδομο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού αυτό το Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Ιουνίου, στην Πορτογαλία. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στο σιρκουί Boavista στο Πόρτο, στα βόρεια της χώρας. Αυτή η γραφική πόλη, ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είναι επίσης γνωστός και ιστορικό χώρος για τη LADA καθώς εδώ το 2009 ο James Thompson έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα LADA Sport στο τιμόνι ενός LADA Priora. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Βρετανός οδηγός επιστρέφει, παρέα με τον νεαρό Ρώσο team-mate του Mikhail Kozlovskiy. Η αποστολή τους; Να πάρουν επιπλέον βαθμούς με τα LADA Granta τους.

Αυτοσυγκέντρωση πριν τον αγώνα...

Για τον "Thommo" ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη του φορά με το LADA Granta στην Πορτογαλία. Πέρυσι συμμετείχε στον αγώνα του WTCC στο Portimao, έναν αγώνα – τεστ για τη LADA ενόψει της πλήρους εμπλοκής της ρωσικής ομάδας τη σεζόν του 2013. Και η δυναμική ήταν εμφανής από την αρχή.

Το σιρκουί δρόμου του Πόρτο θα φιλοξενήσει γύρο του WTCC για τέταρτη φορά φέτος. Στην πραγματικότητα, η πόλη έχει μια μακρά και ένδοξη ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αρχικά το σιρκουί Boavista χρησιμοποιήθηκε για το Πορτογαλικό Grand Prix της Formula 1 το 1958, το οποίο διέσχιζε το κέντρο της πόλης. Στους νικητές περιλαμβάνονται θρύλοι όπως οι Stirling Moss και Jack Brabham. Σχεδόν 50 χρόνια μετά αναβίωσε μια ελαφρώς κοντύτερη εκδοχή της διαδρομής και τώρα φιλοξενεί το WTCC της FIA κάθε δύο χρόνια.

Την τελευταία φορά, το 2011, πάνω από 140.000 θεατές παρακολούθησαν τον αγώνα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, απόδειξη του πάθους των Πορτογάλων για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 4800 μέτρα, προσφέροντας μια εξαιρετική πρόκληση για τους οδηγούς του WTCC. Ως συνήθως, ο αγώνας θα αποτελείται από δύο σκέλη, με το καθένα να διαρκεί 11 γύρους. Η πρόκληση στο Circuito da Boavista θα είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στα περισσότερα σιρκουί δρόμου με τους οδηγούς να χρειάζεται να έχουν τη μέγιστη συγκέντρωση και απόλυτη ακρίβεια από την αρχή μέχρι το τέλος. Με τυφλές γωνίες και ελάχιστες ευθείες, τα σιρκουί δρόμου έχουν πάντα το δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα και είναι μια αποκαλυπτική δοκιμασία ανθρώπου και μηχανής.

Σύμφωνα με τους κανόνες του πρωταθλήματος, οι οδηγοί θα μπορούν να επωφεληθούν από τις εκτεταμένης διάρκειας κατατακτήριες δοκιμές το Σάββατο. Η πρώτη περίοδος θα διαρκέσει 30 λεπτά και η δεύτερη 15 λεπτά.

James Thompson: "Στα σιρκουί δρόμου δεν είναι ποτέ εύκολο να προσπεράσεις, οπότε το κύριο καθήκον θα είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλό αποτέλεσμα στα προκριματικά και να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο μπροστά στην εκκίνηση και για τους δύο αγώνες. Όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε από τον τελευταίο γύρο στη Μόσχα, είμαστε σε καλή κατάσταση τώρα και νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να πετύχουμε κάποια κορυφαία αποτελέσματα στο μέλλον. Ξέρω λίγο την διαδρομή καθώς συμμετείχα εδώ με το LADA Priora πριν από τέσσερα χρόνια κατά την έναρξη της συνεργασίας μου με την ομάδα. Τώρα είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που επιστρέφω με ένα νέο και πιο ανταγωνιστικό αυτοκίνητο, το LADA Granta. Απλά ανυπομονώ για το Σαββατοκύριακο."

Mikhail Kozlovskiy: "Είναι μια αρκετά γρήγορη διαδρομή. Αλλά δεδομένου ότι είναι ένα σιρκουί δρόμου, κάποιες τακτικές, όπως το slipstreaming δεν λειτουργoύν αποτελεσματικά. Δεν είναι εφικτές ή πρακτικές. Δεν μπορείς να έχεις τις ίδιες τελικές ταχύτητες που επιτυγχάνεις σε πίστες, αλλά αυτό δεν το καθιστά καθόλου μικρότερη πρόκληση. Ακόμα κι έτσι όμως έχω αυτοπεποίθηση! Το Boavista δεν είναι νέο για μένα, έχω αγωνιστεί εδώ το 2011 στο θεσμό European Production Series."

Και οι δύο αγώνες θα μεταδοθούν σε απευθείας σύνδεση από το Eurosport:
Σάββατο 29 Ιούνιος: Κατατακτήριες δοκιμές στις 15:00 (τοπική ώρα – Eurosport 2)
Κυριακή 30 Ιούνιος: Πρώτος Αγώνας στις 11:00 & Δεύτερος Αγώνας στις 16:45 (τοπική ώρα – Eurosport)

Το σιρκουί δρόμου "Circuito da Boavista"