25.6.13

Συνέντευξη με τον Mikhail Kozlovskiy

Mikhail, ποια ήταν τα σχέδια σου πριν τη συμμετοχή σου στο WTCC;

Σχεδίαζα να συμμετάσχω στο Ρωσικό Πρωτάθλημα Ταχύτητας, όπου είχα πολύ φιλόδοξους στόχους για τις πρώτες θέσεις. Όταν ενημερώθηκα για την συμμετοχή μου στο WTCC, φυσικά ενθουσιάστηκα και την ίδια στιγμή ένιωσα αυτοπεποίθηση. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ετοιμαζόμουν για το τοπικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού και ήμουν έτοιμος, σωματικά και ψυχολογικά, ώστε να ξεκινήσω τη σεζόν λίγο νωρίτερα σε μια τόσο δύσκολη πίστα, όπως αυτή στο Marrakech.


Ποιοι στόχοι σου τέθηκαν από την ομάδα στην αρχή και πώς αυτοί οι στόχοι άλλαξαν κατά το πρώτο μισό της σεζόν;

Ο μόνος στόχος είναι να βελτιώνομαι από αγώνα σε αγώνα, και η πρόοδος είναι προφανής από τους χρόνους στα δοκιμαστικά, στα warm-up, στις κατατακτήριες και στους αγώνες. Επίσης νιώθω την πρόοδο αυτή, καθώς ουσιαστικά συνήθισα το αυτοκίνητο, και τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στις λεπτομέρειες. Κάποιες πίστες ήταν πολύ δύσκολες για μας ώστε να ανταγωνιστούμε τους άλλους κατασκευαστές, ειδικά το Slovakia Ring. Στη συνέχεια όμως η κατάσταση βελτιώθηκε, ο αγώνας στην Ουγγαρία ήταν καλύτερος και στην Αυστρία ήμασταν ακόμη πιο δυνατοί. Όλοι οι οδηγοί είναι πολύ κοντά στα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα ένα-δυο δέκατα του δευτερολέπτου μπορεί να σε ανεβάσει 5 ή 6 θέσεις.

Πολλοί νέοι οδηγοί προτιμούν να αγωνίζονται σε πρωταθλήματα με μονοθέσια. Γιατί επέλεξες τους αγώνες Τουρισμού;

Το να ξεκινάς την αγωνιστική σου καριέρα με μονοθέσια είναι καλό, τα αυτοκίνητα είναι ειδικά σχεδιασμένα για αγώνες. Μπορείς να μάθεις πολλά από εκεί. Εκτός αυτού, είναι και φθηνά κατά τα πρώτα στάδια. Αλλά στις υψηλότερες κατηγορίες των αγώνων με μονοθέσια οι προϋπολογισμοί είναι ασύγκριτα υψηλότεροι από αυτούς στους αγώνες Τουρισμού οι οποίοι είναι φθηνότεροι και πιο προσιτοί για τους οδηγούς. Ως εκ τούτου μπορούμε να δούμε περισσότερα αυτοκίνητα στη σχάρα εκκίνησης, όπως επίσης και οι μάχες στους Touring αγώνες οι οποίες είναι λίγο πιο σκληρές. Πιστεύω επίσης ότι τα Touring πρωταθλήματα είναι πιο θεαματικά από τους αγώνες με μονοθέσια.

Πώς ξεκίνησες την αγωνιστική σου καριέρα;

Ξεκίνησα από τα καρτ, τυπική κατάσταση για οδηγούς αγώνων. Όταν ήμουν 10 χρονών, ο θείος μου με πήγε σε σχολή καρτ. Μετά το χειμερινό πρόγραμμα σπουδών, συμμετείχα το καλοκαίρι στο Κύπελλο Ρωσίας (κατηγορία "Mini"), ήμουν έντεκα ετών τότε. Μετά από κάποια χρόνια στα καρτ συμμετείχα δύο σεζόν σε αγώνες Formula 1600 και στη συνέχεια μετακινήθηκα στους Touring αγώνες το 2007.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από το ντεμπούτο σου στο WTCC;

Μου αρέσουν τα πάντα! Είναι μια σπιτική ατμόσφαιρα. Αλλά το πρωτάθλημα αυτό απαιτεί μεγάλη εμπειρία από τον οδηγό. Εάν είσαι νέος και εισέρχεσαι στο πρωτάθλημα, θα πρέπει να έχεις χρόνο για να κατανοήσεις αυτούς τους αγώνες. Πρέπει να περάσουν αρκετοί αγώνες προτού αρχίσεις να φέρνεις καλά αποτελέσματα. Στο WTCC υπάρχουν σκληρές μάχες και θα πρέπει να σκέφτεσαι πολλά βήματα μπροστά. Μπορεί να μην είσαι πολύ γρήγορος στο γύρο, αλλά αν είσαι σε θέση να μάχεσαι στην πίστα, μπορείς να υπολογίζεις σε κάποια καλά αποτελέσματα.

Στο Ρωσικό Πρωτάθλημα Ταχύτητας οδηγούσες επίσης LADA Granta. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εκείνου του αυτοκινήτου και αυτού που οδηγείς τώρα στο WTCC;

Η κύρια διαφορά είναι ο κινητήρας και το ηλεκτρονικό γκάζι, το οποίο δίνει επιπλέον δυνατότητες για τη ρύθμιση του υπερτροφοδότη. Στο σύνολό τους, τα αυτοκίνητα έχουν πολλά κοινά.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια σειρά από Ρώσους οδηγούς σε διάφορους διεθνείς αγωνιστικούς θεσμούς. Πώς το εξηγείς;

Το γεγονός ότι οι οδηγοί μας συμμετέχουν σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα δείχνει το αυξανόμενο επίπεδο του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Ρωσία. Πριν πέντε χρόνια είχαμε μόνο μία επαγγελματική πίστα στη Ρωσία, τώρα έχουμε πολλά σιρκουί πολύ υψηλού επιπέδου. Η δημοτικότητα του μηχανοκίνητου αθλητισμού αυξάνεται, οι νέοι οδηγοί έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και την υποδομή για να εξελίξουν τις οδηγικές τους ικανότητες.

Αν είχες τη δυνατότητα να φτιάξεις μια πίστα, ποια θέση θα επέλεγες;

Σίγουρα θα επέλεγα την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Αγία Πετρούπολη. Είμαι λίγο απογοητευμένος που δεν έχουμε μια πίστα αγώνων υψηλού επιπέδου.

Τι είναι αυτό που δεν αποδέχεσαι στις πίστες και στη ζωή; Τι σέβεσαι στους ανθρώπους;

Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής, στη ζωή και στην πίστα. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να μαχόμαστε τίμια.

Πιστεύεις σε σημάδια ή ίσως έχεις κάποιο φυλαχτό;

Δεν είμαι προληπτικός, προτιμώ να στηρίζομαι στις δικές μου δυνάμεις. Αλλά και κάτι ακόμα - δεν αφήνω κανέναν να δοκιμάζει στο κεφάλι μου.

Ποιους οδηγούς από άλλες μορφές αγώνων εκτιμάς;

Μου αρέσει το στιλ οδήγησης του Kimi Raikkonen.

Τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο; Τι χόμπι έχεις;

Προτιμώ έναν δραστήριο τρόπο ζωής. Μου αρέσει να δοκιμάζω διαφορετικά είδη αθλημάτων όπως το snowboard, το ποδόσφαιρο και το wakeboard. Ωστόσο ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αποτελεί προτεραιότητα και προσπαθώ να ελαχιστοποιώ τυχόν κίνδυνο τραυματισμού κάνοντας άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης, μου αρέσει να διευρύνω τους ορίζοντες μου μαθαίνοντας νέα πραγμάτα. Πέρυσι αποφοίτησα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της Αγίας Πετρούπολης και πήρα το μεταπτυχιακό μου στους Ανθρώπινους Πόρους. Θα συνεχίσω να ενισχύω τις γνώσεις μου σε αυτόν τον τομέα.


Από συνέντευξή του Mikhail στην εφημερίδα "Независимой" (Ρωσία).