6.9.13

Τα LADA Granta WTCC στην παρθενική τους εμφάνιση στις ΗΠΑ

Στις 7-8 Σεπτεμβρίου η ομάδα LADA Sport LUKOIL θα λάβει μέρος στον ένατο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, στην πόλη Sonoma της Καλιφόρνια. Η συγκεκριμένη πίστα φιλοξενεί αγώνα του WTCC για δεύτερη φορά, ωστόσο οι οδηγοί της LADA Sport LUKOIL κάνουν το ντεμπούτο τους εδώ. Σε αυτόν τον γύρο του Πρωταθλήματος θα υπάρχει και μια επιπλέον περίοδος ελεύθερων δοκιμών διάρκειας 30 λεπτών, κι έτσι την Παρασκευή οι James Thompson και Mikhail Kozlovskiy θα δοκιμάσουν τα LADA Granta τους στο αυτοκινητοδρόμιο Sonoma Raceway, το οποίο θεωρείται μια πολύ δύσκολη πίστα.

Sonoma: Ξέχνα τις οβάλ (πίστες)!

Το μήκος της διαδρομής είναι 4032 μέτρα και κατασκευάστηκε το 1968. Κάποια από τα χαρακτηριστικά της είναι η υψομετρική διαφορά των 50 μέτρων καθώς και οι πολλές δύσκολες στροφές. Το σιρκουί αυτό φιλοξενεί διάσημους αγώνες των NASCAR, IndyCar και άλλους. Η πίστα χρησιμοποιείται για 340 ημέρες ετησίως.

Εν όψει του αγώνα-ντεμπούτο στην αμερικανική ήπειρο, ο οδηγός της LADA Sport LUKOIL, James Thompson, πήρε μέρος στη συνέντευξη Τύπου με τοπικούς εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Ο Βρετανός, ο οποίος βρίσκεται στη 15η θέση του πρωταθλήματος των οδηγών με 29 βαθμούς, μίλησε για την πορεία της LADA στο πρωτάθλημα, για την πρόοδο του LADA Granta, για τις προσδοκίες του για αυτή τη σεζόν και τέλος, μοιράστηκε τις εντυπώσεις του από τις ΗΠΑ και το αυτοκινητοδρόμιο Sonoma Raceway.

James Thompson: "Είμαι ευτυχής που η αμερικανική πίστα κατέχει μόνιμη θέση στο ημερολόγιο. Δεν την έχω δει προσωπικά, αλλά από ό,τι γνωρίζω φαίνεται ότι μοιάζει με τις παλιές καλές βρετανικές πίστες, οπότε για μένα είναι σαν να έρχομαι στην πατρίδα μου. Ο γύρος του WTCC εδώ πέρυσι ήταν πολύ θεαματικός, τον παρακολούθησα ως θεατής, αλλά φέτος θα αγωνιστώ ως οδηγός. Η διαδρομή αυτή είναι ασυνήθιστη, στενή και με στροφές, και η υψομετρική διαφορά την καθιστά ακόμη πιο "πικάντικη". Ωστόσο για τον οδηγό κάθε χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι μια επαγγελματική πρόκληση. Έτσι, θα έχουμε έναν πραγματικά θεαματικό αγώνα αυτό το σαββατοκύριακο. Ο ηλιόλουστος καιρός θα βοηθήσει να παρουσιάσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολλούς θεατές, γιατί ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ. Το αυτοκινητοδρόμιο της Sonoma φιλοξενεί αγώνες NASCAR και τα αυτοκίνητα αυτής της μορφής είναι παρόμοια με αυτά του WTCC - εννοώ ότι μοιάζουν με αυτοκίνητα παραγωγής και ο κόσμος μπορεί να τα συνδυάσει με τα δικά του αυτοκίνητα. Αυτό πάντα προσελκύει τους ανθρώπους."

Mikhail Kozlovskiy: "Το Sonoma Raceway δεν είναι μια εύκολη πίστα και χρειάζεται χρόνο για να βρεις τη βέλτιστη γραμμή, έχοντας μάθει τις πολλές στροφές που υπάρχουν εδώ. Λόγω της υψομετρικής διαφοράς δεν μπορείς να βλέπεις πάντα την είσοδο της στροφής και την κορυφή της, γι'αυτό και η γνώση της διαδρομής καθώς και η προηγούμενη εμπειρία εδώ μπορεί να δώσει κάποιο πλεονέκτημα. Πρέπει να πω ότι η πίστα της Sonoma είναι η πιο δύσκολη στο ημερολόγιο του WTCC, εάν τη συγκρίνουμε με όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις. Συνεπώς η πρόκληση είναι πιο ενδιαφέρουσα και ανυπομονώ έως τις δοκιμές της Παρασκευής για να δοκιμάσω το LADA Granta σε αυτό το νέο σιρκουί."

Η ζωντανή μετάδοση των κατατακτήριων δοκιμών από το Eurosport θα αρχίσει το Σάββατο 7 του Σεπτέμβρη στις 14:00. Ο πρώτος αγώνας θα μεταδοθεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στις 11:30 και ο δεύτερος στις 14:00 (όλα σε τοπική ώρα).

Προετοιμασίες στα pit της ομάδας.