21.9.13

Οι οδηγοί της LADA Sport LUKOIL γιορτάζουν τους 200 αγώνες του WTCC

Λένε ότι ο χρόνος κυλά γρήγορα όταν περνάς καλά. Έτσι αυτό το Σαββατοκύριακο, η αγωνιστική ομάδα της LADA Sport LUKOIL θα πάρει μέρος στον δέκατο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού, που πραγματοποιείται στη θρυλική πίστα της Suzuka στην Ιαπωνία, στην πατρίδα του Grand Prix της Ιαπωνίας. Ωστόσο δεν είναι ένας συνηθισμένος γύρος του πρωταθλήματος, καθώς αποτελεί τον 200ο αγώνα του WTCC. Ο συγκεκριμένος μάλιστα αγώνας θα είναι ένα εξαιρετικό γεγονός, δεδομένου ότι θα έχει και ρεκόρ συμμετοχών. Συνολικά, 30 οδηγοί θα αγωνιστούν για βαθμούς στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.


Η Ιαπωνία έχει ήδη φιλοξενήσει πολλούς αγώνες του WTCC, με την ομάδα LADA Sport, να έχει λάβει μέρος στον αγώνα στην Okayama το 2009 με τρία LADA Priora. Φέτος, είναι η σειρά του νέου LADA Granta να πατήσει στην πίστα στο ιερό έδαφος της Suzuka. Μόνο ένα κομμάτι της συνολικής διαδρομής του Grand Prix θα χρησιμοποιηθεί για την αγώνα του WTCC. Έτσι αυτή η διάταξη των 2,2 χιλιομέτρων αποτελεί και τη μικρότερη διαδρομή στο Πρωτάθλημα του 2013. Κάθε ένα από τα δύο σκέλη θα διαρκέσει 26 γύρους.

Ο James Thompson δήλωσε: "Είναι πάντα ωραίο να οδηγείς σε σιρκουί της Formula 1, που είναι γνωστά για τα Grands Prix τους. Αγαπώ την Ιαπωνία και χαίρομαι πολύ να βρίσκομαι εδώ. Είναι μια όμορφη πίστα με πολλή υψομετρική διαφορά, και όπως κάθε πίστα της Formula 1, τα πρότυπα είναι υψηλά. Νομίζω ότι η διαδρομή θα πρέπει να ταιριάζει καλύτερα στο αυτοκίνητό μας από ό,τι στη Sonoma. Έχοντας περπατήσει τη διαδρομή, μπορείς να πείς ότι είναι πολύ ομαλή με υψηλό επίπεδο πρόσφυσης. Είναι συναρπαστική και πραγματικά ανυπομονώ να οδηγήσω τους πρώτους γύρους την Παρασκευή. Μερικές στροφές μπορεί να είναι δύσκολες, γιατί θα πρέπει να διατηρήσεις πολύ υψηλές ταχύτητες. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη γρήγορη ευθεία η οποία ακολουθείται από μια γρήγορη πρώτη στροφή. Στη συνέχεια, έχεις μια ελαφρώς σφιχτή δεύτερη στροφή. Οι κατατακτήριες είναι το κλειδί εδώ: θα πρέπει να προκριθείς στην πρώτη δεκάδα."

Ο Mikhail Kozlovkiy πρόσθεσε: "Αυτό είναι ένα μάλλον ειδικό σιρκουί, επειδή χρησιμοποιούμε μόνο το πρώτο κομμάτι της κύριας πίστα της Formula 1. Νομίζω θα είναι καταπληκτικό να οδηγείς στην πλήρη διαδρομή της F1, επειδή ακριβώς είναι τόσο διάσημη. Νομίζω ότι θα δούμε χρόνους πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, αφού η διάταξη είναι πολύ μικρή και υπάρχουν πολλές μέσης ταχύτητας στροφές. Στις κατατακτήριες, ακόμη και ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Χρειάζεται να οδηγήσεις τέλεια και να έχεις έναν ιδανικό γύρο. Φυσικά αυτό είναι σημαντικό σε κάθε πίστα, αλλά εδώ στη Suzuka φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Η μεγάλη ευθεία καταλαμβάνει περισσότερο από το ένα τρίτο της διαδρομής, και η τελική ταχύτητα θα είναι υψηλή. Είμαστε αισιόδοξοι, ακόμη και αν η διαδρομή είναι καινούργια για εμάς. Οι πρώτες δοκιμές την Παρασκευή θα δείξουν πού βρισκόμαστε σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας και θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε την απόδοση του Granta στην πίστα αυτή."

Το Eurosport θα μεταδώσει όλη τη δράση ζωντανά. Τα προκριματικά θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 15:30. Ο πρώτος αγώνας θα μεταδοθεί ζωντανά την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 14.15 και ο δεύτερος στις 15.15 (όλα σε τοπική ώρα).