4.5.14

Η LADA Sport LUKOIL πήγε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό στις κατατακτήριες στο Hungaroring

Η LADA Sport LUKOIL θα μπορούσε να κερδίσει πολλά από την περίοδο των κατατακτηρίων δοκιμών για τους γύρους 5 και 6 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC) της FIA στο Hungaroring κοντά στη Βουδαπέστη (3 Μαΐου).

Κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών το πρωί του Σαββάτου και με ένα κρεσέντο ενθουσιασμού από το κοινό της Ουγγαρίας, ήταν σαφές ότι ο Ρώσος κατασκευαστής είχε κάνει κινήσεις για να κλείσει το χάσμα με τους ανταγωνιστές του στην κατηγορία TC1, τη Honda, τη Chevrolet και τη Citroen. Ωστόσο, η ομάδα από το Τολιάτι γνώριζε ότι η διεκδίκηση μια θέσης στη δεύτερη περίοδο των κατατακτήριων (Q2) με τα δώδεκα πιο γρήγορα αυτοκίνητα θα ήταν μια δύσκολη υπόθεση.


Ο Πρωταθλητής του 2012, Rob Huff, συνέχισε να ηγείται των προσπαθειών της ομάδας, φλερτάροντας με την πρώτη δεκάδα καθόλη τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών, με τον επίσης Βρετανό James Thompson να ακολουθεί από κοντά. Ο Ρώσος Mikhail Kozlovskiy, σημείωσε χρόνους άμεσα συγκρίσιμους με αυτούς των σαφώς πιο έμπειρων team-mate του.

Τα προκριματικά πραγματοποιήθηκαν σε στεγνές συνθήκες και μπροστά σε μια γεμάτη κερκίδα. Η ομάδα LADA Sport LUKOIL είχε προγραμματίσει τρία περάσματα, αρχής γενομένης με μεταχειρισμένα ελαστικά, κρατώντας τη φρέσκια γόμα για την τελική προσπάθεια για το Q2.

Μετά το πρώτο πέρασμα, τα πράγματα έμοιαζαν ενθαρρυντικά με τον Huff ένατο και τον Thompson δωδέκατο με διαφορά ενός δεκάτου του δευτερολέπτου ο ένας από τον άλλο. Στο δεύτερο πέρασμα κι ενώ υπήρξε βελτιώση και από τους τρεις οδηγούς της LADA, αυτή δεν ήταν ικανή να τους τοποθετήσει υψηλότερα από τις επισφαλείς για το Q2 θέσεις. Ύστερα από την αλλαγή με νέα ελαστικά της Yokohama, ο Kozlovskiy αντιμετώπισε υπερθέρμανση με τον κινητήρα του και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει νωρίς, αφήνοντας τους Huff και Thompson για την τελική επίθεση.

Με το πέσιμο της καρό σημαίας φάνηκε ότι ο Huff είχε εξασφαλίσει τη δωδέκατη θέση, ωστόσο την τελευταία στιγμή, ο Ισπανός Hugo Valente με το Chevrolet Cruze του έκλεψε τη δόξα και ανέτρεψε τις ελπίδες της ομάδας. Ο Thompson τερμάτισε 14ος, κλάσματα πίσω από τον Huff, και ο Kozlovskiy 16ος. Ωστόσο, αργότερα ο Dusan Borkovic δέχτηκε ποινή κι έτσι στους αγώνες της Κυριακής (4 Μαΐου) ο Huff θα εκκινήσει από τη 12η θέση, ο Thompson από τη 13η και ο Kozlovskiy από τη 15η.

Και οι τρεις οδηγοί της LADA Sport LUKOIL είχαν λόγους να αισθάνονται θετικά μετά από μια τέτοια δοκιμασία, αλλά δεν ήταν δύσκολο να δούμε την απογοήτευσή τους που στερήθηκαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στο Q2.

James Thompson: "Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αναγνωρίσουμε ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Αυτό είναι το μέγιστο που μπορούμε να πάρουμε από το αυτοκίνητο αυτή τη στιγμή."

Rob Huff: "Ο ταχύτερος γύρος μου ήταν ό,τι το αυτοκίνητο έχει να προσφέρει αυτή τη στιγμή. Έχουμε καλή ισορροπία και μηχανική πρόσφυση και η ισχύς του κινητήρα είναι καλή, αλλά έχουμε δρόμο να διανύσουμε αεροδυναμικά αν θέλουμε να προχωρήσουμε το Granta Sport TC1 προς τα εμπρός. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να αγωνιστούμε καλά και να ασκήσουμε πίεση στα πιο γρήγορα αυτοκίνητα, όπως κάναμε στους προηγούμενους αγώνες."

Mikhail Kozlovskiy: "Είμαι απογοητευμένος που δεν ολοκλήρωσα το τρίτο γρήγορο πέρασμά μου και η 15η θέση δεν είναι η καλύτερη θέση για να ξεκινήσεις τον αγώνα, αλλά πάντα πιέζω δυνατά. Είναι δύσκολο να κάνω προβλέψεις, αλλά είναι πιθανό να έχουμε βρεγμένο αγώνα αύριο και αυτές οι συνθήκες αλλάζουν τα πάντα. Τέλος πάντων, θα έχουμε μια θεαματική μάχη για όλους τους Ούγγρους οπαδούς που μας στηρίζουν!"

Οι Γύροι 5 και 6 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού της FIA θα μεταδοθούν ζωντανά από το Eurosport στις 13:30 και 14:40 τοπική ώρα.