23.6.14

Ο Mikhail Kozlovskiy πρώτος μεταξύ των LADA στο Spa-Francorchamps

Ο Ρώσος Mikhail Kozlovskiy κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας στους Γύρους 13 και 14 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC) της FIA, οι οποίοι διεξήχθησαν στο Circuit de Spa Francorchamps, στην καρδιά του δάσους των Αρδεννών, στο Βέλγιο (21-22 Ιουνίου).

Το γραφικό σκηνικό κρύβει τα μυστικά της θρυλικής πίστας μήκους 7 χιλιομέτρων που περιλαμβάνει ορισμένες από τις πιο δύσκολες στροφές του παγκοσμίου μηχανοκίνητου αθλητισμού, όπως η διάσημη καμπή Eau Rouge.


Οι επιδόσεις του πρωτοεμφανιζόμενου στο Spa, Mikhail Kozlovskiy, ήταν πρώτη είδηση για την ομάδα με βάση το Τολιάτι καθώς, για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν, ξεπέρασαν αυτές των Πρωταθλητών team-mates του, Rob Huff και James Thompson, και στα δύο σκέλη του Σαββατοκύριακου.

Παρόλο που η 14η και η 12η θέση δεν δίνουν βαθμούς, η LADA Sport LUKOIL μπορεί να είναι ευχαριστημένη με την εμφάνιση του Kozlovskiy, η οποία αποτελεί επίτευγμα για την πάγια δέσμευση της ομάδας στην εξέλιξη νέων Ρώσων οδηγών.

Το Σαββατοκύριακο για τον Huff, από την άλλη πλευρά, ήταν λιγότερο ευχάριστο, διότι, ενώ ο Άγγλος ήταν ταχύτερος στις κατατακτήριες, έχασε τη θέση του και στους δύο αγώνες από τον Kozlovskiy, ο οποίος εκκίνησε καλύτερα.

Η απόδοση του Huff ήταν κάτι σαν κρίσιμη καμπή, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένα LADA Granta TC1 ήταν γρηγορότερο στα προκριματικά από ένα Citroen C-Elysee – αυτό του Ma Qing Hua - και ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής αγωνίστηκε σκληρά για να κρατήσει τον Κινέζο οδηγό πίσω του, ώσπου η προσπάθεια έληξε άδοξα με ένα γλίστρημα στη στροφή Raidillon. Ο Βρετανός βγήκε στα χαλίκια και επέστρεψε με κατεστραμμένη ανάρτηση καταφέρνοντας τελικά μα τερματίσει τον αγώνα 16ος, με τον συμπατριώτη του Thompson 17ο.

Η εκκίνηση του δεύτερου αγώνα έφερε ακόμα μια μάχη ρόδα με ρόδα για τους Kozlovskiy και Huff κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου. Οι δύο διεκδικητές της LADA Sport LUKOIL ήταν πλήρως προσηλωμένοι στον αγώνα, μαχόμενοι για την καλύτερη δυνατή θέση.

Τελικά ο Kozlovskiy εξασφάλισε τη 12η θέση με τον Huff να ακολουθεί στη 13η. Ο Thompson είχε άλλη μια δύσκολη μάχη, ταλαιπωρήθηκε με την έλλειψη πρόσφυσης και δεν ήταν σε θέση να εκμεταλλευτεί την πλήρη δυναμική του αυτοκινήτου, ωστόσο συνέχισε να πιέζει στο μέγιστο τερματίζοντας στη 15η θέση.

Mikhail Kozlovskiy: "Είμαι ικανοποιημένος με το Σαββατοκύριακο, καθώς ήταν η πρώτη μου φορά εδώ στο Spa-Francorchamps και το ότι ήμουν γρηγορότερος από τους team-mates μου είναι πραγματικά ικανοποιητικό. Μου άρεσε ιδιαίτερα η δεύτερη κούρσα, όπου μπήκα μπροστά μετά από μια μεγάλη μάχη με τον Rob και είχα επίσης μια καλή μάχη με τους Benani και Münnich."

Rob Huff: "Ήταν ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο και η LADA Sport LUKOIL, οι team-mates μου κι εγώ δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Το αυτοκίνητο είχε καλή ισορροπία όλο το Σαββατοκύριακο - η ομάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην εξέλιξη του αυτοκινήτου και ήμασταν πιο κοντά στους χρόνους των άλλων TC1 αυτοκινήτων από ό,τι αναμέναμε και, στο δεύτερο σκέλος ιδιαίτερα, μείναμε κοντά τους. Δυστυχώς, με τον Ma πίσω μου και με το σπάσιμο της ανάρτησης στον πρώτο αγώνα, δεν ήταν εύκολα τα πράγματα και πρέπει να επαινέσω τους μηχανικούς που μου ετοίμασαν το αυτοκίνητο για τον δεύτερο αγώνα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο."

James Thompson: "Είναι δύσκολο για μένα να βρω καλά πράγματα να πω για το Σαββατοκύριακό μου, καθώς οι θέσεις 15 και 17 δεν είναι αυτές που θα ήθελα να είμαι• ως δύο φορές Πρωταθλητής στο Βρετανικό Πρωτάθλημα έχω αποδείξει ότι μάχομαι σταθερά για τις πρώτες θέσεις και εκεί θέλω να βρίσκομαι με την ομάδα μου τη LADA Sport."

Η LADA Sport LUKOIL στρέφει τώρα την προσοχή της στη Νότια Αμερική και στο σιρκουί Termas de Rio Hondo de της Αργεντινής (2-3 Αυγούστου) όπου θα διεξαχθεί ο επόμενος αγώνας του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC) της FIA.