16.5.13

Με πολλές ελπίδες η LADA Sport Lukoil στο Salzburgring

Ο πέμπτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού πραγματοποιείται στο Salzburgring, στην Αυστρία, αυτό το Σαββατοκύριακο, στις 18-19 Μαΐου. Το Salzburgring βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά του Σάλτσμπουργκ, εγκαινιάστηκε το 1968 και έχει μήκος 4,2 χιλιόμετρα. Η πολύ γρήγορη πίστα βρίσκεται σε μια γραφική κοιλάδα των Άλπεων, η οποία περιβάλλεται από δάση και βουνά, και επίσης έχει φιλοξενήσει αγώνες μοτοσικλέτας επί σειρά ετών - με θρύλους του αθλήματος, όπως ο Giacomo Agostini, μεταξύ των νικητών. Αυτό που κάνει πραγματικά το Salzburgring ξεχωριστό όμως είναι η εκπληκτική θέα του από όλα τα μέρη της πίστας. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Salzburgring φιλοξενεί γύρο του WTCC, με δεκάδες χιλιάδες θεατές από την Αυστρία, τη Γερμανία και άλλες γειτονικές χώρες να έρχονται να δουν τον αγώνα το 2012.

Τα πιο κρίσιμα χαρακτηριστικά του Salzburgring είναι οι δύο πολύ μεγάλες ευθείες και κάποιες γρήγορες στροφές. Το γεγονός αυτό καθιστά τη διαδρομή εξαιρετικά απαιτητική για τα ελαστικά. Οι οδηγοί το ανακάλυψαν αυτό από πρώτο χέρι πέρυσι, όταν ακόμη και μερικοί από τους κορυφαίους οδηγούς προβληματίστηκαν με τη φθορά των ελαστικών λόγω της διάταξης της πίστας και του ζεστού καιρού.

Ο οδηγός του LADA Granta, James Thompson, δήλωσε: "Είναι ένα απολύτως φανταστικό μέρος με εκπληκτικό τοπίο. Φτάνουμε πολύ υψηλές τελικές ταχύτητες στις ευθείες και υπάρχουν μερικές γρήγορες στροφές καθώς και κάποια απαιτητικά chicane. Είναι μια διαδρομή που είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα ελαστικά και η επίτευξη μιας καλής τελικής ταχύτητας είναι απαραίτητη. Αγγίζουμε περίπου τα 240-245km/h στην πρώτη ευθεία - την ευθεία των πιτ - και στη συνέχεια φρενάρουμε πολύ δυνατά στο πρώτο chicane, το οποίο είναι εξαιρετικά σφιχτό. Μετά από αυτό υπάρχει μια άλλη απίστευτα μεγάλη ευθεία που διασχίζει το δάσος, με μια flat-out καμπή των 250 km/h. Είναι απολύτως συναρπαστικό. Έτσι, τρία πράγματα είναι σημαντικά εδώ: η τελική ταχύτητα, το φρενάρισμα και η διαχείριση των ελαστικών. Πάντα πιστεύαμε ότι τα καλύτερα σιρκουί για εμάς θα είναι αυτά με τα δυνατά φρεναρίσματα και τις αλλαγές κατεύθυνσης. Αυτά είναι η Monza, το Marrakech, το Salzburgring και φυσικά το Macau. Τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα ήταν δύσκολα για μας, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό στην Αυστρία μπορεί να είναι πολύ καλό. Θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε ορισμένα νέα εξαρτήματα στο Salzburgring, τα οποία ελπίζουμε ότι θα μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο γρήγοροι."

Ο ομόσταυλός του, Mikhail Kozlovskiy, πρόσθεσε: "Το Salzburgring είναι πολύ γρήγορο, με μεγάλες ευθείες και γρήγορες στροφές. Νομίζω ότι θα πρέπει να ταιριάζει στο αυτοκίνητό μας. Αλλά θα ξέρουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε στην αρχή του Σαββατοκύριακου, στα ελεύθερα δοκιμαστικά. Είναι μια εντελώς νέα διαδρομή για μένα, αλλά σε κάθε αγώνα μαθαίνουμε περισσότερα για το αυτοκίνητο. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη όχι μόνο για περαιτέρω εξέλιξη, αλλά και όταν πρόκειται για το σωστό set-up του αυτοκινήτου. Ελπίζω σε μια ισχυρή και επιτυχημένη απόδοση αυτό το Σαββατοκύριακο."

Ο επικεφαλής της ομάδας, Victor Shapovalov, κατέληξε: "Αφενός, το Salzburgring δείχνει να έχει μια απλούστερη διάταξη από ό, τι έχουμε δει σε προηγούμενες πίστες. Αλλά αυτή η απλότητα δεν είναι καθόλου αξιόπιστη, καθώς υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να κοιτάξουμε. Μία από τις μεγαλύτερες πιθανές παγίδες είναι η φθορά των ελαστικών, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το Salzburgring είναι γνωστό για τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, λόγω της θέσης του στα βουνά. Ας ελπίσουμε ότι θα μείνει στεγνό για τους αγώνες. Πραγματικά, δεν θέλω να κάνω προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα κάνουμε το καλύτερό μας για να δείξουμε την ταχύτητα και τις δυνατότητες του αυτοκινήτου μας."